19 februari 2020

Veilig en innovatief bouwen op grote hoogte

Bernd Schönherr

‘Wie op zulke projecten werkt, heeft over het algemeen geen hoogtevrees’, stelt Bernd Schönherr. De projectdirecteur van Oostenrijkse komaf heeft ervaring met hoogbouw. En nu werkt hij aan de hoogste wolkenkrabber van de Benelux die BAM in opdracht van AM en Amvest bouwt op het Scheepvaartkwartier in Rotterdam. Project De Zalmhaven telt één woontoren van maar liefst 215 meter en twee torens van 70 meter.

Een fabriekshal op tafelpoten

Voor de realisatie van De Zalmhaven heeft BAM een hijsloods ontwikkeld. ‘Die bouwmethode wordt in Europa nauwelijks toegepast’, weet Bernd. ‘De hijsloods is eigenlijk een fabriekshal die op vier – noem het maar – tafelpoten staat. Per verdieping wordt ’ie omhoog gevijzeld.’

De hijsloods kent twee bovenloopkranen: één voor het transport van materialen en één voor de montage van de prefab onderdelen. ‘We prefabriceren de toren zo veel mogelijk om tijd te winnen. Het voordeel voor de omgeving is minder transportbewegingen van en naar de bouw. Dus minder verkeersoverlast voor de buren’, licht Bernd toe.

Veilige werkomgeving

De hijsloods is een veilige, geconditioneerde omgeving die tegen wind en weer beschermt. ‘Onze bouwmedewerkers hebben in de hijsloods een schaftkeet en alle voorzieningen. Ze gaan één keer naar boven, blijven daar de hele dag en gaan ’s avonds weer naar beneden’, vertelt Bernd. Om de hoogte tot uiteindelijk de 57e verdieping te overbruggen, bouwt BAM tijdens de bouw meeigroeiliften. ‘In onze planning realiseren we elke volle werkweek de constructie en façade van één verdieping.’

Schaalbaar leren

‘Om hulp vragen, is in de bouw nog niet vanzelfsprekend. Soms denken techneuten dat het gezien wordt alsof zij niet afdoende kennis hebben. Zo moeten we dat echt niet zien. Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar van sterkte’, is Bernds overtuiging. Dat sluit aan bij de BAM-waarden. ‘Die vier waarden; daar staat of valt het succes van jezelf, van het project en het bedrijf mee. Schaalbaar leren betekent: vraag om hulp en deel je ervaringen, positief en negatief. Daar worden we beter van.’

Veilig en innovatief bouwen op grote hoogte

Veilig en innovatief bouwen op grote hoogte