30 september 2021

De hijsloods is op zijn retour

De Zalmhaven I wordt nog altijd gedomineerd door de hijsloods. Deze stijgende werkplaats leverde een verdieping per week af en gaat nu terug naar beneden. Het gebouw komt langzaam maar zeker tevoorschijn.

Omlaag gaat wel iets sneller dan omhoog. De hijsloods ging omhoog met één etage per week en daalt met zo’n één à twee verdieping per dag, zegt projectdirecteur Bernd Schönherr van BAM. ,,Dat gaat gepaard met enkele werkzaamheden. We plaatsen de laatste gevelplaten op de plek waar de palen van de hijsloods waren gemonteerd. En we doen natuurlijk nog een laatste check van de gevel.’’ Eind oktober is de hijsloods beneden en kan deze weer worden gebruikt voor een ander bouwproject.

Het laten zakken van de hijsloods mag niet te snel gaan, zegt hij. ,,Het blijft werken op hoogte, opperste concentratie is een vereiste. Net zoals we de afgelopen anderhalf jaar hebben gedaan. Het verschil is wel dat het dak van de hijsloods is verwijderd, het is nu alsof je in een cabrio zit’’, zegt Schönherr.

BAM is nu bezig met het afbouwen van de algemene ruimten. Veel van de woningen in de hoge toren zijn al gebruiksklaar.